Zoeken
  • Niraï Melis - Kinderfluisteraar

5 tips voor een gezellige kerst


De plaatjes van de kerst zien er altijd zo feestelijk en gezellig uit, maar de realiteit is soms anders. Twee weken bij elkaar zorgt er juist voor dat alle spanningen naar boven komen. Spanningen tussen de ouders, maar ook tussen de ouders en de kinderen. Vaak zijn die spanningen een gevolg van reacties op het gedrag van een ander die weer op iemand anders reageert. Er is niet een iemand die de 'oorzaak' is van het gedrag, wel iemand die het uit. Er zijn een aantal manieren om de kerst wat makkelijker door te komen.

Hieronder vijf tips voor een fijne kerstvakantie:

1. Geef je kind de ruimte voor zijn/haar eigen ontwikkeling Waar mogelijk geef ik tijdens de vakanties mijn kinderen de kans om hun eigen ontwikkelingspad te volgen. Ze zijn dan heerlijk rustig, omdat ze de kans krijgen om iets te doen wat bij hun moment past. Ieder kind heeft een eigen ontwikkelingsbehoefte en daardoor ook andere kansen en regels nodig. In ons gezin gelden voor de kinderen verschillende regels die passen bij de ontwikkelingsbehoefte van het kind.

2. Volg je eigen ritme en het ritme van je kind Mijn beide kinderen hebben een totaal ander ritme. De een kan alle dagen activiteiten achter elkaar aan, de ander is na twee drukke dagen echt toe aan een rustdagje. Bij het plannen van activiteiten in de vakantie volg ik het ritme van mijn kinderen. Voor de een ergens een activiteit, voor de ander binnen en chillen. Mijn ritme past ook niet altijd bij het ritme van de kinderen. Ik kijk dan wie de zorg kan overnemen. Bij een vriendinnetje spelen, of mijn partner werkt thuis en zorgt dan voor de kinderen. Ookal is het vakantie, we delen ons soms ook op, zodat de energiëen goed bij elkaar passen.

3. Huil- en driftbuien Natuurlijk hebben ook wij te maken met huil- en driftbuien. Bij mijn kinderen zie ik dat huil- of driftbuien gecentreerd zijn rondom een thema, bijvoorbeeld: ‘in de steek gelaten voelen’ of ‘zelfstandigheid’. Ik zie dit ook bij andere kinderen terug. Mij helpt het om tijdens de driftbuien het thema te benoemen en aan te geven waarom mijn kind nu in die situatie zit. Tijdens vakanties proberen we die thema’s te vermijden, of houden er van te voren extra rekening mee.

4. Imperfectie is perfect Een ouder is balans, zorgt voor een evenwichtige basis voor het kind. Om in balans te zijn, hoef je niet perfect te zijn. Het gaat erom dat je de dingen met je kinderen doet/deelt die bij jou en jouw kind passen. Zelf ben ik wat minder zorgzaam, maar juist wel creatief en onderzoekend. Als mijn kinderen net dat tikkeltje meer zorgzaamheid nodig hebben, dan weten ze elkaar of mijn man te vinden. Dit geldt natuurlijk ook voor mijn kinderen. Ook zij hebben kanten die wat minder ontwikkeld zijn. Het accepteren daarvan en ondersteunen van die minder ontwikkelde kanten, zorgt dat er veel minder spanning is. Een van onze kinderen is namelijk erg creatief, maar kan daardoor haar kamer niet opruimen. Te veel impulsen om te spelen. We doen het opruimen dan ook samen, dan lukt het wel.

5. Doe het zelf eens anders Ook kunnen kinderen soms reageren op het gedrag van de ouder en vica versa. Er is dan een soort spanningsveld dat zich in stand houdt. De ouder doet iets, het kind reageert uit angst van dat gedrag, de ouder reageert weer op het gedrag van het kind en het kind reageert weer op de ouder. Het gezin zit dan gevangen in een vicieuze cirkel. Probeer het eens iets anders te doen. Bijvoorbeeld door er even echt te zijn met je hele zijn, of een andere stemming inbrengen of een andere toon te gebruiken.

Fijne kerstvakantie!


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven