Zoeken
  • Niraï Melis

'Verveeld' kind versus 'uitgeputte' moeder


Moe komt ze tegenover mij zitten. Net zoals veel van de moeders die ik spreek is ze chronisch vermoeid. Het zijn moeders van jonge kinderen. Hun dagen zijn gevuld met huishouden, schoonmaken, koken en de zorg voor kleine kinderen. Ze worden uitgeput van hun monotome werk. Want dag in dag uit voor het huishouden en eten zorgen is niet iets wat ze graag doen. Het liefst willen ze werken, zichzelf ontplooien. Maar dat is niet te betalen. De kinderopvang is te duur.

Ze komen niet bij mij omdat ze zo moe zijn. Ze komen bij mij omdat hun kind boos is, driftbuien heeft, ongeïnteresseerd is, veel verdriet heeft of veel weerstand biedt. Het verhaal van de kinderen is steeds hetzelfde: de kinderen missen de uitdaging en gezelligheid. Het zijn kinderen met oude zielen, ze dragen al veel kennis bij zich. Binnenshuis, op de drukke straten met auto's en op school vervelen ze zich. Ze verwachten dat hun moeders dit, naast hun dagtaken, voor hun oplossen. Maar dat kunnen de moeders niet. Ze zijn moe van hun monotome werk. Ze zijn afgepeigerd omdat ze zich in een situatie bevinden, waarin ze zelf ongelukkig zijn. Het huishouden is niet hun kracht. Zelfontwikkeling wel. Ze zijn vaak even slim als hun kinderen.

Negatieve spiraal

En dan begint de negatieve spiraal: De kinderen zijn teleurgesteld in hun moeder, ze vinden dat hun moeders te weinig tijd voor hun hebben, vinden hun moeders 'saai' en 'sjacherijnig'. Hierdoor verliezen ze het respect voor hun moeder en krijgen driftbuien of bieden dagelijks veel weerstand. Mams raakt door deze negatieve uitingen nog vermoeider. Het opvoeden kost haar onnodig veel energie. Energie die ze eigenlijk voor zichzelf nodig heeft. Daardoor heeft ze nog minder tijd voor haar kind(eren). En zo zakt een gezin iedere dag steeds een stapje verder op die spiraal.

Het is, zonder hulp, vaak een moeilijke situatie om te keren. De vrouwen willen wel heel erg graag, maar zijn uitgeput. Ze hebben geen energie meer over om eens iets leuks te doen. De kinderen raken steeds meer gewend aan hun ongewenste gedrag en al snel wordt het een gewoonte. Een gewoonte die steeds moeilijker te doorbreken is. Hun moeders gaan hun kinderen als 'probleemkinderen' beschouwen, terwijl ze dit niet zijn. De kinderen voelen zich weer ondergewaardeerd door hun moeders en versterken hun lastige gedrag.

Verantwoordelijkheid kind

Tijdens de gesprekken kijk ik meestal wat het kind kan veranderen in zijn/haar gedrag. Wat heeft hij/zij nodig om zich wel fijn te voelen in huis? Vaak hebben ze gezelligheid, energie vanuit de omgeving en uitdaging nodig. Uitdaging kan worden aangeboden door afwisseling, natuur, mogelijkheid om buiten te rennen, uitdagende vakken op school. Juist datgene wat een doodvermoeide moeder in onze samenleving niet kan bieden. Niet omdat ze niet wilt, maar omdat door de fysieke bouw van steden en door het lesaanbod op school niet mogelijk is. Door kinderen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid in zo'n situatie, kan het gedrag van het kind veranderen en daardoor de situatie.

Maar eigenlijk is het heel pijnlijk om te zien dat wij als samenleving op deze manier met moeders en kinderen omgaan. Het is niet één kind of moeder die hier last van heeft. Het zijn er duizenden. Het onderwijssysteem biedt te weinig interessant onderwijs, de natuurlijke omgeving is verdwenen en de speeltuin is net te ver weg, opa's en oma's wonen te ver weg om in te springen en de opvang is duur, te duur. De moeders hebben geen keus. Ze gaan door tot ze uitgeput zijn en vervolgens zien ze dat hun kinderen, mannen, vrienden en zijzelf een 'hekel' aan hen krijgen, omdat zij niet 'vrolijk' en 'gezellig' zijn.


304 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven