Zoeken
  • Niraï Melis

Iedereen thuis, familiepatronen worden duidelijk

Thuiswerken en de kinderen ook thuis. Het brengt gezelligheid met zich mee, maar ook onderlinge irritaties. Doordat kinderen huiswerk meekrijgen ben je ineens niet alleen moeder of vader, maar ook juf of meester. Het kan zijn dat dit je kwaliteiten zijn, maar hoogstwaarschijnlijk vind je het lastig of zit het zelfs in je allergiezône. Ook neemt de druk op jullie als ouders toe. De kinderen moeten taken doen, waarbij je ze zelf moet begeleiden en daarnaast probeer je ook (fulltime) te werken. Waar je normaal even kon bijkomen op je werk, zit je nu 24/7 op elkaars lip. Onderlinge rolpatronen en frustraties komen in een snelkookpan bijeen en bouwen op.


Gezinspatronen

Ieder lid van een gezin heeft een eigen rol. De een is de 'leider', de ander de 'helper', de volgende is de 'verzorger' en weer iemand anders zorgt voor de structuur. Minder zichtbaar zijn de vaste patronen van emoties en leerprocessen. Een ouder heeft een valkuil, waar een kind juist heel goed in is. Of de emoties lopen via de chakrakoorden naar een iemand binnen het gezin.


Vaak zijn patronen aanvullend aan elkaar, maar het kan best zijn dat iemand zijn/haar patroon wat minder fijn vindt. Of dat het patroon in conflict is met een patroon van iemand anders. Waar het normaal prima vol te houden is, is het nu ineens lastig. Ook omdat door de toevoeging van het leerwerk rolpatronen ineens anders zijn. Hierdoor zal iedereen zijn/haar rol wat aan moeten passen. Soms is dat heel fijn, soms is dat vreselijk moeilijk.


Als je zo dicht op elkaar leeft, komen alle kleine irritaties boven. Het kan ook zijn dat bepaald gedrag van je kinderen of partner je bijzonder opvalt. Gedrag waarvan je zelf niet weet waar het vandaan komt, omdat je diep in je hart weet dat je partner of kind vanbinnen anders is. Of dat je kind zich juist erg terug trekt of heel druk is. Je weet dat je kind ook anders kan zijn, maar nu je als gezin bij elkaar bent, valt het je ineens op.


Familie-opstelling

Om duidelijkheid te krijgen in de rolpatronen in jullie gezin of het gedrag van je kind kan het helpen om een online familie-opstelling te doen of een kinderfluisterconsult. Beide worden gedaan aan de hand van een foto. Tijdens de familie-opstelling wordt gekeken naar het karakter, de behoeften en de grenzen van de gezinsleden. Bij een kinderfluisterconsult zoomen we in op het kind. Zo heb ik een keer iemand gesproken waarvan haar dochter erg timide was. Uiteindelijk bleek dat zij in een destructief patroon met haar vader zat. Haar vader kon vanwege zijn karakter de drukte van een gezin moeilijk aan. Hij bleef bij het gezin uit liefde, maar het was moeilijk voor hem. De dochter ving zijn irritatie op, waardoor ze zich steeds onzekerder voelde. Samen met de moeder hebben we oplossingen gezocht. Wat is er aan verandering mogelijk binnen de bestaande situatie? Als de een een stapje opzij doet, is er immers weer meer ruimte voor de ander. In dit geval is de vader actiever gaan sporten, zodat zijn dochter rust kreeg en meer zelfvertrouwen.


De familie-opstelling geeft inzicht in bestaande zichtbare en onzichtbare patronen en voornamelijk in de onzichtbare relaties tussen die patronen. Een gezinspatroon wordt niet alleen beïnvloed door het gezin. Het wordt ook beïnvloed door de oudere generaties in de familie. Deze lijnen kunnen veel invloed hebben in een gezin, zonder dat je er van bewust bent. Door je bewust te worden van deze processen, kun je er alert op zijn en helen. Het helen kan vaak al tijdens een online familie-opstelling.
76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven