Zoeken
  • Niraï Melis

Scheiden, de reactie van kinderen....

Op dit moment gaan 40% van de ouders uit elkaar. In mijn praktijk spreek ik regelmatig kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden of in de fase zijn beland waarin scheiden een bespreekbare optie is. Kinderen reageren natuurlijk ieder op hun eigen manier, maar er zijn een aantal gelijke reacties. In deze blog vertel ik meer over de meest voorkomende belevingen van kinderen en over hun angsten.
  1. Kinderen zijn blij dat hun ouders zijn gescheiden Met stip op een zijn kinderen blij dat hun ouders zijn gescheiden. Ze vinden de rust die is ontstaan fijn en zijn blij dat de spanning weg is. Het gemis van een ouder komt nauwelijks voor. Kinderen hebben hun eigen waarheid, en als ze een ouder minder vaak zien, is dat voor kinderen meestal prima. Er zijn zelfs kinderen die bij een slechte relatie vragen of een van de ouders (meestal de vader) kan weggaan. Ze voelen zich door de spanningen tussen de ouders niet meer veilig bij die ouder. Dit is trouwens wel leeftijdsafhankelijk. Hoe jonger kinderen zijn, hoe makkelijker ze er mee omgaan. Voor pubers en tieners is dit een ander verhaal.

  2. Kinderen vertonen in beiden huizen ander gedrag, en vinden dat prima Regelmatig krijg ik de terugkoppeling dat kinderen zich bij de andere ouder anders gedraagt. Veel kinderen passen zich aan aan de situatie en zorgen zelf voor een balans. Ze passen zich ook aan hun omgeving aan. Dat betekent soms dat ze bij de ene ouder heel druk zijn en bij de andere heel rustig. Bij de ene ouder kunnen ze zich meer uitleven en ze laden zich op bij de andere ouder. Ook is het prima als de ene ouder strenger is dan de andere. Balans is daarbij wel een kernwoord. Het kan zijn dat als de omgangsregeling anders wordt, kinderen zich ook anders gaan gedragen.

  3. Kinderen zijn bang dat ouders ook van hen scheiden. Ondanks dat kinderen vaak blij zijn dat hun ouders gaan scheiden, brengt het ook onzekerheden en pijn met zich mee. De meest voorkomende angst is dat kinderen denken dat de ouder ook van hem of haar kan scheiden. Ze denken dat de liefde voor het kind of liefde voor een partner overeenkomstig zijn. Om dit te voorkomen kan je dit al bij de scheiding uitleggen. Vertel duidelijk dat liefde tussen een partners en liefde tussen ouder en kind een andere vorm van liefde is. Beloof niet dat je 'nooit bij hem/haar weggaat', want dat is een belofte die in de ogen van kinderen al verbroken is. Een kind zal daar niet op vertrouwen. Ook argumenten dat je kind zo leuk is, kun je beter niet gebruiken. Dit maakt een kind heel onzeker, want wat gebeurd er als het iets doet wat niet mag.

  4. Kinderen kiezen hun eigen waarheid Kinderen kiezen bij een scheiding hun eigen waarheid. Deze waarheid is soms anders dan hoe volwassenen dit zien. Het biologisch ouderschap is voor kinderen meestal niet het belangrijkst. Kinderen kiezen de omgeving waar ze zich het fijnst bij voelen. Dit kan ook te maken hebben met karmische lessen die ze moeten leren, 'stoer' gedrag van de vader of juist een geborgenheid die ze zoeken. Kinderen kunnen bang zijn van een ouder, terwijl deze wel heel goed met het kind om kan gaan. Kinderen kunnen ook juist naar een ouder toetrekken, terwijl dat helemaal niet logisch lijkt. Maar ergens vervult het een behoefte (of angst) van het kind.47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven